Hjælp til afklaring af stress symptomer

15 September 2019 Astrid Pedersen

editorial

De fleste af os er bekendt med de klassiske stress symptomer så som hurtig hjerterytme, høj puls og blodtryk, og den lidt panikagtige følelse, som skal holde os på tæerne i en umiddelbar faresituation. Under kortvarig stress bliver vi mere skarpe i sanserne, og vores evne til at reagere hurtigt per refleks styrkes momentant. Det er først stress går hen og bliver en permanent tilstand, at det bliver kritisk.

Er stress farligt?

Kronisk stress kan vise sig at være endog meget farligt for systemet. Stress reaktionen i sig selv er ikke farlig, men den er ikke beregnet til at skulle være langvarig – og kroppen kan slet ikke tåle at køre i så højt gear hele tiden. Når en stress reaktion sættes i værk, er det den del af det autonome nervesystem, som kaldes det sympatiske system, som overtager styringen. Der frigives hormoner, som fortæller kroppen, at den skal satse på at skaffe blod – og dermed ilt og næring – til musklerne, og i stedet nedprioritere funktioner, som er sekundære i forhold til ”fight or flight” responsen – blandt andet fordøjelsen.

Derfor oplever mange stress ramte forringet fordøjelse, med deraf følgende mavesmerter og risiko for inflammatoriske tilstande i tarmene. Og når vi går rundt med kroppen og sindet i konstant alarm beredskab, slider det på hele anatomien – nerver, hjerne, muskler, led, indvolde, organer og selvfølgelig psyken. Derfor er det utroligt vigtigt, at du tager stress symptomer alvorligt, og opsøger professionel hjælp, dersom du oplever disse over en længere periode.

Har jeg stress eller angst?

Der er en anden vigtig grund til at opsøge en ekspert, når du oplever symptomer på stress – og det er at få den rette udredning. Hvis du lider af angst, kan du udvise mange af de samme symptomer, som en stressramt person ville udvise. Vil du være sikker på at få den rette behandling, kan du bestille tid til en samtale hos angstekspert.dk

More articles