Det praktiske om røntgenundersøgelser
Du har helt sikkert hørt om ordet røntgenundersøgelse før. Men hvad er det, og hvorfor får nogle personer en røntgenundersøgelse? I denne artikel vil vi fortælle dig mere om røntgenundersøgelser og hvem der kan have brug for dem.
Hvad er en røntgenundersøgelse?
Røntgenundersøgelse er en medicinsk procedure hvor et røntgenbillede af kroppen tages. Røntgenundersøgelse kan bruges til mange formål, bl.a. at se om der er noget galt i kroppen eller at finde frem til bestemte sygdomme. Røntgenundersøgelse er en relativt simpel procedure, og den kan give os meget information om patientens helbred.
Røntgenstråler er en type elektromagnetisk stråling, ligesom synligt lys. Røntgenstråler kan passere gennem kroppen, men de absorberes i forskellige mængder afhængig af vævets tæthed. Det betyder, at røntgenstråler kan bruges til at skabe billeder af kroppens indre. Røntgenstråler er mest almindeligt anvendt til at se på knoglerne, men de kan også bruges til at se på dine lunger, dit hjerte og andre organer.
Risici ved røntgenundersøgelser
Røntgenbilleder er en sikker procedure, men som ved alle medicinske procedurer er der visse risici. Røntgenstråler anvender ioniserende stråling, hvilket betyder, at det kan skade celler i kroppen. Risiciene ved røntgenstråling er dog meget lav, og proceduren udføres normalt kun, når fordelene opvejer risikoen.
Hvem får lavet røntgenundersøgelser?
Røntgenundersøgelser anbefales normalt kun til personer, der har visse symptomer eller medicinske tilstande. Røntgenundersøgelser kan f.eks. anbefales, hvis du har en brækket knogle, har mistanke om, at du har en lungeinfektion, eller hvis du ønsker at undersøge, om du har en hjertesygdom. Røntgenstråler kan også bruges til at undersøge, om der er kræft.
Hvis du overvejer at få foretaget en røntgenundersøgelse, vil din læge drøfte risici og fordele med dig. Du bør også fortælle din læge, hvis du er gravid eller tror, du kan være gravid, da røntgenstråler kan være skadelige for ufødte børn.